Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

60 dkg łopatki wieprzowej
1 cebula
2 małe jajka
4 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki wody
sól
pieprz
6 pieczarek
mąka do panierki
olej do smażenia
Sos:
10 pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
kilka łyżek zimnej wody
600 ml bulionu warzywnego
przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, pieprz, majeranek.

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, wyrobić masę.

Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony.
Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
Podawać z kopytkami lub kaszą, oraz z ulubioną surówką.
Smacznego.

dodane na fotoforum: