Fasolka po bretońsku bez moczenia

Fasolka po bretońsku bez moczenia

40 dkg Fasoli Jaś
20 dkg chudego wędzonego boczku
20 dkg cienkiej kiełbasy dowolnej
listek laurowy
przyprawa warzywko lub vegeta
majeranek
koncentrat pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia.


Fasolę umyć,zalać wodą i zagotować, odstawić na 15 min.Boczek pokroić w kostkę razem z kiełbasą, przesmażyć na odrobince oleju.
Dodać do fasoli i gotować do miękkości,na końcu dodać przeciśnięty czosnek,majeranek przyprawę,koncentrat pomidorowy według uznania,żeby nie była za kwaśna i chwilkę pogotować.Fasolka powinna być gęsta, sama w sobie wtedy nie potrzeba zagęszczać jej mąką(inaczej rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody,wlać do fasolki i zagotować)

Smacznego.

dodane na fotoforum: