Zupa grochowa

Zupa grochowa

40 dkg grochu łupanego żółtego
50 dkg żeberek lub kości wędzonych
2 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 por
7 ziemniaków
1 cebula
1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy

Żeberka umyć pokroić, zalać 2 litrami wody i zagotować.
Cebulę i por pokroić, warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Wrzucić do wywaru, pogotować 10 min.Dodać przyprawę listek laurowy, czosnek i umyty groch.
Gotować do miękkości żeberek.
Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, obrać od kości i pokroić.
Wrzucić do zupy,następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Gotować aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec dodać pieprz i majeranek.
Doprawić do smaku wg uznania.

dodane na fotoforum: