• 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
• 4 cebule
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
• 1 łyżka vegety
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 listek laurowy
• ½ łyżeczki pieprzu
• 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
• kawałek pora
• ½ marchewki
• 1 łyżeczka oleju
• 1 łyżka mąki
Mięso umyć, wytrzec papierowym ręcznikiem i pokroic w kostkę (wielkość dowolna wg uznania)
Cebulę pokroić, zeszklić na patelni i przełożyc na talerzyk.
Na tej samej patelni obsmażyć mięsko na złoty kolor ,dodać cebulę.
Pokrojoną marchewkę,
cienko pokrojonego pora i zalać wszystko wodą(wody ma być tyle żeby przykryć mięso) dusić około
15 min na małym ogniu,pod przykryciem.
Po tym czasie dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśniety czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
Dusić aż mięsko bedzie miękkie(ale żeby sie nie rozpadało)
Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sos gotując jeszcze około 5 min.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
dodane na fotoforum:
zuza59 2011-11-13
Ale pysznie wygląda ...
magdabo 2011-11-13
Bardzo smakowicie wygląda ...))
agnes71 2011-11-14
Wspaniale potrawy,podziwiam:)
Pozdrawiam serdecznie i dodaje do ulubionych zeby wciaz cieszyc oko:)
marekh 2012-01-29
Wlasnie dzisaj zrobilem pierwsza potrawe z twojego przepisu, chociaz nie potrafie za bardzo gotowac to wyszlo Zajeb.....e :-) Dziekuje i polecam dalej.