Bigos z młodej kapusty na zawołanie

Bigos z młodej kapusty na zawołanie

1 duża główka lub 2 mniejsze słodkiej kapusty
80 dag kiełbasy podwawelskiej
2 czubate łyżki skwarek z wędzonego boczku
1 duża cebula
1 listek laurowy
1 pęczek koperku
majeranek
sól
pieprz ziołowy
ostra papryka
0,75 wody
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

Kapustę cienko pokroić, dodać pokrojoną kiełbasę, koperek, cebulę, listek laurowy, zalać wodą, gotować 15 min.
Po tym czasie dodać skwarki z boczku, majeranek, paprykę , pieprz ziołowy, koncentrat, gotować jeszcze około 40 min na małym ogniu, ewentualnie posolić.
Nakładać gorący bigos do słoików, dokręcać mocno,
Ustawiać gorące słoiki do góry dnem, na ręczniku lub ścierce, przykryć dokładnie, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego.
Bigos otwieramy, gdy najdzie nas ochota na kapustę.

Uwaga:
Bigos musi się cały czas gotować, gdy wkładamy go do słoików. Jeżeli chcemy bigos przetrzymywac dłużej, pasteryzujemy 15 min.
Słoiki przetrzymujemy w lodówce.

dodane na fotoforum:

lafii

lafii 2011-11-21

Aniu, ja bym tak chciała wszystkie Twoje frykasy mieć "na zawołanie" ;)

dodaj komentarz

kolejne >