Pierogi z płuckami i pęczakiem

Pierogi z płuckami i pęczakiem

Ciasto

mąka 1 kg
jajko 1 szt
żółtko 1
sól szczypta
gorąca woda
sól

Farsz

płucka wieprzowe
cebula
pęczak ugotowany 2 szklanki
jajka 2 szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz

Do okraszenia pierogów

boczek
cebula 1 mała

Z podanych składników zagnieść ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz, zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 7 min od wypłynięcia.

Wykonanie farszu:
Płucka wymoczyć, umyć w kilku wodach, ugotować, skręcić przez maszynkę, dodać ugotowany pęczak, przesmażoną cebulę, jajka sól i sporo mielonego pieprzu, wyrobić farsz.

Ugotowane pierogi polać przesmażonym boczkiem z cebulą.
Polecam do popicia czysty czerwony barszcz.
Smacznego.

Pierogi są trochę inne, muszą być w miarę pikantne, więc polecam sporo pieprzu! smakują wybornie, tym razem robiłam maszynką do pierogów, wyszły super, żaden się nie rozkleił ani nie pękł.

dodane na fotoforum:

igrek

igrek 2012-08-19

Mniam, mniam ...:)

dodaj komentarz

kolejne >