Ciasto
mąka 1 kg
jajko 1 szt
żółtko 1
sól szczypta
gorąca woda
sól
Farsz
płucka wieprzowe
cebula
pęczak ugotowany 2 szklanki
jajka 2 szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz
Do okraszenia pierogów
boczek
cebula 1 mała
Z podanych składników zagnieść ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz, zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 7 min od wypłynięcia.
Wykonanie farszu:
Płucka wymoczyć, umyć w kilku wodach, ugotować, skręcić przez maszynkę, dodać ugotowany pęczak, przesmażoną cebulę, jajka sól i sporo mielonego pieprzu, wyrobić farsz.
Ugotowane pierogi polać przesmażonym boczkiem z cebulą.
Polecam do popicia czysty czerwony barszcz.
Smacznego.
Pierogi są trochę inne, muszą być w miarę pikantne, więc polecam sporo pieprzu! smakują wybornie, tym razem robiłam maszynką do pierogów, wyszły super, żaden się nie rozkleił ani nie pękł.
dodane na fotoforum: