Napoleonka błyskawiczna

Napoleonka błyskawiczna

1 litr mleka
1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego
3 budynie śmietankowe bez cukru
4 paczki herbatników
5 łyżek cukru
250 ml śmietany 30%
2 łyżki musu truskawkowego
1 łyżka cukru pudru
kilka kostek czekolady milka


Blaszkę o wymiarach 28x24 cm posmarować lekko margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia(ciasto potem możemy wyjąć na tace razem z papierem,będzie się lepiej kroić.)
Wyłożyć spód herbatnikami, ugotować budyń (3 szt w litrze mleka, z dodatkiem margaryny lub masła)
Gorący budyń wylać na ciastka i na to ułożyć herbatniki.
Wystudzić i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru i 2 łyżki musu truskawkowego.
Wyjąć napoleonkę z lodówki (najlepiej na tacę razem z papierem) pokroić na porcje. Udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą.

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-11-15

szybkie ciasteczko

dodaj komentarz

kolejne >