Piernik wg babci pyszny

Piernik wg babci pyszny

♦ 3/4 szklanki cukru
♦ 3/4 szklanka miodu sztucznego
♦ 3 czubate łyżki miodu prawdziwego
♦ 2 czubate szklanki mąki (jeżeli ciasto będzie za rzadkie,dodać jeszcze 1/2 szklanki mąki) szklanka = 250 ml
♦ 1/2 kostki margaryny
♦ 7 jajek
♦ 1 czubata łyżeczka sody
♦ 1 łyżeczka cynamonu
♦ 1/2 szklanki powideł śliwkowych
♦ przyprawa do piernika
♦ 1 szklanka kwaśnej śmietany (szklanka=200ml)
Polewa lub lukier
orzechy lub posypka do posypania

Miód, cukier, margarynę, rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać przyprawę do pierników i cynamon, przestudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, powidła i śmietanę. Wszystko wymieszać mikserem - widełkami do piany.
Piec w 180 º C około 50-60 min do suchego patyczka.
Z tej porcji wychodzą 2 blaszki 11x40 cm.

Piernik mojej babci jest wilgotny i nadaje się do przełożenia (można do środka dodać ulubione bakalie i polać polewą lub białą czekoladą).
Smacznego.

dodane na fotoforum:

alka10

alka10 2011-11-17

SUPER--TAKIEGO WŁAŚNIE PRZEPISU SZUKAŁAM.
DZIĘKUJE I POZDRAWIAM :))

bogna1

bogna1 2011-11-18

Mniam mniam , jeszcze trochę i w drzwiach się nie zmieszczę ::))

babka22

babka22 2011-11-21

Pierniczek jak ta lala.......:) upiekę na święta DZIĘKUJĘ :)

mrrru35

mrrru35 2011-12-01

czy mozna dodac tylko miod plynny ..prawdziwy?nie ma u mnie sztucznego:/

anulkaz

anulkaz 2011-12-01

Można dodać sam prawdziwy miód:) Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >