Kruszoniak z jagodami

Kruszoniak z jagodami

250 gram masła śmietankowego (dobrze schłodzonego)
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
80 dag jagód
cukier puder do posypania

Beza:
5 schłodzonych białek
2 czubate łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
szczypta soli



1 szkl = 250 ml

Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Twarde masło zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, dodać do mąki, dokładnie wymieszać, rozdrabniać palcami jak kruszonkę (nie zagniatać). Na końcu zrobić dołek, wbić żółtka, mieszać łyżeczką, aż jajka zabiorą część mąki, znów rozdrabniać jak kruszonkę. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka.

Podzielić kruszonkę na 2 części, blaszkę lub tortownicę, (24x28 cm) wysmarować masłem, wsypać połowę kruszonki, wyrównać łyżką, lekko podwyższając brzegi.
Na to wyłożyć przebrane i umyte i osuszone jagody. Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, połączyć z proszkiem budyniowym (można zastąpić mąką ziemniaczaną), wylać na jagody, następnie posypać resztą kruszonki. Piec w 180 st C, około 50 min.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

mrrrau

mrrrau 2011-11-19

Pychotka!

ezbro7

ezbro7 2011-11-19

takie kuszenie ,pyszne pozdrawiam

kot54

kot54 2011-11-19

Ale musi być dobry....ale jagód nie mam....
Pozdrawiam :)

anet36

anet36 2011-11-19

pycha,mniam mniam,serdecznie pozdrawiam

rades

rades 2011-11-20

z jagodami to na pewno pychota,pozdrawiam

ewa29e

ewa29e 2013-04-16

i jak tu sie odchudzac w pani galeri haha

dodaj komentarz

kolejne >