Rolada orzechowo migdałowa

Rolada orzechowo migdałowa

Ciasto na roladę:
3 jajka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
.
krem :
125 gram masła śmietankowego
125 gram masła roślinnego
1,5 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki spirytusu
4 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
dodatkowo:)mielone orzechy i migdały do posypania rolady.


Zimne białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę , dodać cukier ,i dalej ubijać , następnie dodać żółtka.Gdy masa jest gęsta dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Blachę wsadową z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wylać ciasto, dokładnie rozłożyć łopatką po całości. Piec w 180 st C około 12 -15 min aż ciasto się ze złoci ale nie spiecze(uważajmy żeby boki się nie spiekły , bo rolada się połamie)

Gorącą roladę wyjąć z piecyka , szybko zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.Ostudzoną roladę posmarować kremem, wcześniej galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić do zastygnięcia.Pokroić galaretkę w długie słupki i ułożyć przez całą długość na początku zwinięcia na kremie.Delikatnie zwinąć, posmarować pozostałym kremem i posypać mielonymi orzechami i płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować galaretką, wstawić na 2 godz do lodówki.

Wykonanie kremu:

Obydwa miękkie masła utrzeć do białości na puszysta masę z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy i migdały , dalej ucierać mikserem.Pod koniec dodać spirytus i sok z cytryny, schłodzić w lodówce przed posmarowanie rolady.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

edziak1

edziak1 2011-11-23

o jejuniu jaka piękna:)

costka

costka 2011-11-23

nigdy nie piekłam rolady (bałam się), ale teraz na pewno spróbuję. Już wiem, z ilu jajek należy robić. MIŁEGO DNIA :))

anet36

anet36 2011-11-23

piękne ciasto i na pewno pyszne

bahus

bahus 2011-11-23

Aniu, jak przyjadę do Was to na deser poproszę właśnie tę roladkę...;)

umila

umila 2011-11-23

apetyczna roladka...pycha!

ewka67

ewka67 2011-11-24

I ja osobiście jeszcze nigdy nie robiłam sama rolady....Ale w końcu muszę się odważyć,bo ona wygląda wyśmienicie.....:))

annetka

annetka 2011-12-08

Pokroić bym się dała za ten smak...

dodaj komentarz

kolejne >