Babka mięsno kapuściana

Babka mięsno kapuściana

1 średnia główka kapusty
Farsz mięsny
70 dkg mięsa ,mielonego wieprzowego lub drobiowego
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz ziołowy lub prawdziwy wg uznania
4 czubate łyżki bułki tartej
Farsz ryżowy
1 torebeczka ryżu 125g
kilka ugotowanych liści kapusty
3 średnie pomidory
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
1 cebula
1 marchewka
łyżka oleju
sól + pieprz ziołowy lub prawdziwy
1 masło do posmarowania,formy
bułka tarta do posypania

Wyciąć z kapusty głąba,włożyć kapustę do garnka,obgotować,liście mają być miękkie,ale nie mogą się rozwalać.
Mielone mięso ,doprawić jak na kotlety,dodać jajka,przyprawy i bułkę tartą,wyrobić masę.
Ryż ugotować,dodać jajka,kaszę manny,cebulę podsmażyć,razem z cienko pokrojoną marchewką,dodać do ryżu,ugotowane i pokrojone w kosteczkę liście kapusty(ja dałam 3 liście)pokrojone w kosteczkę pomidory,sparzyć i zdjąć skórkę.
Doprawić łyżeczką vegety,i pieprzem.
Formę na babkę, wysmarować masłem roślinnym,wysypać bułką tartą,wyłożyć ugotowanymi liśćmi kapusty,na to farsz mięsny.
Następnie farsz z ryżem,wystającymi liśćmi,nakryć farsz,posmarować leciutko masłem roślinnym,piec w 180-200ºC około 80 min

Ztej porcji wychodzą 2 babki.

Smacznego:)

dodane na fotoforum:

edziak1

edziak1 2011-12-05

..to musi być przepyszne!!
Spokojnej nocki:)

ewa29e

ewa29e 2011-12-09

hm pierwszy raz takie cos widze , musi byc smaczne

dodaj komentarz

kolejne >