Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

Ciasto:
25-30 dkg mąki
2 żółtka
masło roślinne 125 gram
1-2 łyżki mleka
szczypta soli
Nadzienie:
szpinak zielony 60 dkg
śmietana 18% 200 ml
jajka 2 szt
1 duży ząbek czosnku
15-20 dkg sera żółtego
sól
pieprz

Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając mleko i przyprawy.
Ciasto włożyć do torebki foliowej,odstawić do lodówki
do schłodzenia.

Szpinak umyć, obgotować około 5 min w lekko osolonej wodzie.
Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Podpiekać 15 min w nagrzanym piekarniku w 180 st C.
Śmietanę wyłożyć do miseczki, wbić jajka, dodać wyciśnięty czosnek, starty ser żółty na tarce, sól, pieprz, wszystko wymieszać.

Wystudzony szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto.

Na szpinak wylać masę śmietanowo jajeczną, piec około 20-25 min.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-12-06

Wszystko co ze szpinakiem bbbaaardzo lubię.

danwi66

danwi66 2011-12-06

o kurcze mój ulubiony szpinak,już wzięłam kopię będę robic w sobotę:)

yolly76

yolly76 2011-12-06

szpinak-pychota ;-)))

dodaj komentarz

kolejne >