2 kg kapusty kiszonej lekko kwaśnej
1 garść suszonych grzybów
1 szklanka oleju
1 duża marchew
40 dkg pieczarek
1/2 kg całego grochu
sól
pieprz
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Groch umyć, zalać wodą i namoczyć wcześniej na noc.Ugotować aż będzie miękki, nie solić.Kapustę zalać wodą, dodać liście laurowe,tartą marchew ziele i 3/4 szklanki oleju, gotować do miękkości.
Grzyby namoczyć i ugotować, pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulę drobno posiekać , zeszklić na pozostałym oleju. Ugotowane i odcedzone grzyby drobno pokroić(wodę po gotowaniu grzybów dodać do kapusty) i wrzucić na olej do cebuli, następnie dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i dusić wszystko aż wyparuje woda z pieczarek.
Doprawić solą i pieprzem, wrzucić do kapusty i razem gotować około 30 min.Na końcu dodać odcedzony groch, razem wymieszać i gotować bez przykrycia około 25 min, często mieszając , aż kapusta będzie gęsta.
Można zrobić zasmażkę z mąki i masła, ale moja wyszła gęsta, więc nie robiłam.
Smacznego.
dodane na fotoforum: