Śmietanowiec truskawkowy

Śmietanowiec truskawkowy

Ciasto:

3 jajka

1/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 mały cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

Masa:

400 ml śmietany 12 lub 18 %

1 szklanka zmiażdżonych mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

2 łyżki cukru pudru

Poncz:

1 szklanka chłodnej przegotowanej wody

cukier do smaku

sok z cytryny

Truskawki do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Blaszkę o wymiarach 24cm x 28 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia.Wylać ciasto i piec 20-25 min w 180 st C.

Upieczone ciasto nasączyć ponczem, wyłożyc masę truskawkową i wstawić na kilka minut do lodówki. Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką(rozpuścić wg przepisu na opakowaniu)

Wykonanie masy truskawkowej:

Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i wystudzić,śmietanę lekko ubić z pudrem,dodać schłodzoną galaretkę i żmiażdzone truskawki,wszystko razem zmiksować natychmiast wyłożyć na ciasto.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

kot54

kot54 2012-01-28

(*;*)

evita

evita 2012-01-29

Solidna porcja, lubię takie...

kirena

kirena 2012-01-29

Super ciacho.Miłego wieczoru...

dodaj komentarz

kolejne >