Kluseczki Galuszki z karkówką - Seria tanie obiady

Kluseczki Galuszki z karkówką - Seria tanie obiady

Porcja dla 4 osób:

70 dag schabu karkowego

sól, pieprz

tymianek

majeranek

oregano

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Kluseczki:

3 czubate szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

4 jajka

1/2 łyżeczki soli

Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki( ja pokroiłam w grubszą kostkę).Posypać przyprawami ,zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić na 1 godz do lodówki.

Mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, dokładnie związać i upiec w piekarniku w 180 st C.Czas pieczenia około 35 min.

Wykonanie klusek:

Mąkę przesiać do szerokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić łyżką ciasto (ciasto musi być , gęściejsze niż na lane kluski)Odstawić na 10 min, ponownie wymieszać.

Wstawić wodę w szerszym dużym garnku i lekko posolić , zagotować.Teraz bierzemy rękaw cukierniczy, prosimy kogoś z domowników żeby nam go potrzymał, najlepiej nad talerzem i wlewamy część ciasta.. Dobrze ściskamy i opierając o garnek lejem z gotującą wodą, jedną ręką wyciskamy ciasto , a drugą odcinamy po kawałku ciasta przy lejku nożem, tworząc małe kluseczki. I tak do wyczerpania ciasta.Gdy kluseczki wypłyną wylać je na durszlak i leciutko zahartować zimną wodą.

Gotowe kluseczki wyłożyć na talerz, rękaw ze schabem odciąć z boku i wylać do garnka, polać kluseczki wytworzonym sosem i ułożyć po kilka kawałków mięska.

Kluseczki są wyśmienite, szczególnie dla dzieci, bo są małe i dzieci chętnie je połykają bez problemów.

Podawać z ulubioną surówką.

alisha

alisha 2012-03-27

Ale pysznie wygląda

mag60

mag60 2012-03-27

Wspaniale wyglądają i na pewno tak też smakują...
Pozdrawiam serdecznie:))

reni51

reni51 2012-03-27

bardzo lubię takie danie...

kinia21

kinia21 2012-03-28

wygląda rewelacyjnie!!!!!

dodaj komentarz

kolejne >