Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,75 litra mleka
1 galaretka cytrynową
1 galaretka malinowa
1 gotowa polewa gorzkiej czekolady lub mlecznej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli.Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę krupczatkę mieszamy z suchym budyniem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 28x24cm, wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy 20-25 min w 180 st C.
Gotujemy budynie na mleku i dzielimy na dwie części, do jednej części gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę cytrynową, a do drugiej galaretkę malinową, wszytko porządnie mieszamy mikserem, widełkami do piany.
Wylewamy jedną częśc na ciasto i wkładamy na parę minut do lodówki, po paru minutach wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Rozpuszczamy polewę i dekorujemy wierzch ciasta, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy
Smacznego.
dodane na fotoforum:
coln21 2012-05-20
alez smakowicie wyglada warto sprobowac( dziekuje za przepisy).Zycze milej niedzieli i pozdrawiam:))
kot54 2012-05-20
pycha ciasto.....:))
sedina 2012-05-20
Anulko, smakowite ciasto :)
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrego nowego tygodnia :)
Najlepiej bez klasówek :))
sunset2 2012-05-26
pysznie