Zrazy z karkówki z szynką - Seria tanie obiady

Zrazy z karkówki z szynką - Seria tanie obiady

6 kotletów schabowych karkowych

2 kiszone ogórki

6 plasterków szynki konserwowej lub wiejskiej

2 cebule

2 ząbki czosnku

musztarda

sól, pieprz

4 łyżki oleju

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

1 listek laurowy

ziele angielskie

1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy typu jarzynka


Każdy kotlet karkowy dokładnie rozbijamy(uważamy żeby nie porwac mięsa) posypujemy solą i pieprzem.

Dokładnie smarujemy musztardą, układamy na każdym kotlecie po plasterku szynki, kawałku ogórka kiszonego i po kilka plasterków cebuli.

Zwijamy mięso jak gołąbki ( tylko trochę ściślej. w szerokim rondlu rozgrzewamy masło wymieszane z olejem. Układamy zrazy zwinięciem pod spód i obsmażamy na mocno złoty kolor. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, listek laurowy , ziele angielskie i łyżkę musztardy.

Wszystko zalewamy wodą, wody ma byc tyle, żeby zrazy były przykryte do 3/4 wysokości, przykrywamy i dusimy do miękkości około 20-25 min.

Gotowe zrazy wyjmujemy na talerz, mąkę mieszamy z 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek, wlewamy do sosu i gotujemy 2 min, mieszając.Układamy mięso na półmisku i zalewamy sosem, podajemy z ziemniakami, kluskami, kaszą lub makaronem.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2012-05-27

Pysznie... uwielbiam karczek pod każdą postacią...:)))

alisha

alisha 2012-05-27

Roladki na śląską nutę

bea01

bea01 2012-05-27

mniam...:) miłego wieczorka:))

jagoda8

jagoda8 2012-05-28

Pychotka,pozdrawiam.

o40na

o40na 2012-05-28

Fajny pomysł :)

jonna

jonna 2012-06-01

Takich rolad jeszcze nie robiłam.....Trzeba by spróbować......

stacho7

stacho7 2012-06-10

Jakie tanie? nie każdego stać nz karkówkę

dodaj komentarz

kolejne >