6 kotletów schabowych karkowych
2 kiszone ogórki
6 plasterków szynki konserwowej lub wiejskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
musztarda
sól, pieprz
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 listek laurowy
ziele angielskie
1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy typu jarzynka
Każdy kotlet karkowy dokładnie rozbijamy(uważamy żeby nie porwac mięsa) posypujemy solą i pieprzem.
Dokładnie smarujemy musztardą, układamy na każdym kotlecie po plasterku szynki, kawałku ogórka kiszonego i po kilka plasterków cebuli.
Zwijamy mięso jak gołąbki ( tylko trochę ściślej. w szerokim rondlu rozgrzewamy masło wymieszane z olejem. Układamy zrazy zwinięciem pod spód i obsmażamy na mocno złoty kolor. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, listek laurowy , ziele angielskie i łyżkę musztardy.
Wszystko zalewamy wodą, wody ma byc tyle, żeby zrazy były przykryte do 3/4 wysokości, przykrywamy i dusimy do miękkości około 20-25 min.
Gotowe zrazy wyjmujemy na talerz, mąkę mieszamy z 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek, wlewamy do sosu i gotujemy 2 min, mieszając.Układamy mięso na półmisku i zalewamy sosem, podajemy z ziemniakami, kluskami, kaszą lub makaronem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-05-27
Pysznie... uwielbiam karczek pod każdą postacią...:)))
bea01 2012-05-27
mniam...:) miłego wieczorka:))