Piegusek biszkoptowy z kremem maślano - serowym

Piegusek biszkoptowy z kremem maślano - serowym

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki suchego maku

1 budyń śmietankowy na 1/2 litra mleka

1,5 łyżeczki czubatej proszku do pieczenia

Masa;

250 gram masła

200 gram serka waniliowego

4 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa gotowa

1 łyżka śmietany 18% gęstej

wiórki kokosowe do posypania ciasta

Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka.
Na końcu dodać, mąkę wymieszaną z makiem , budyniem i proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24x 28 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 180 st C około 35 min.Wystudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem.

Gotową polewę czekoladową , rozpuścić w gorącej wodzie, rozciąć torebkę i dodać śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Wykonanie masy:

Masło utrzeć z cukrem pudrem bardzo dokładnie, dodawać po łyżce serka homogenizowanego i ucierać, aż do wyczerpania składników.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

izulek

izulek 2013-02-16

o jaaaaa,ale piękne i pewnie pyszne:)

iwanka1

iwanka1 2013-02-16

Miłego relaksu w wolną sobotę:)))

kamir

kamir 2013-02-16

pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

wrobel3

wrobel3 2013-02-16

uuu lalalala, ile tu kalorii dziś.....pozdrowionka-:)

mlord

mlord 2013-02-17

Podoba mi się. Ale poproszę następnym razem bez maku. Bo to w pewnym wieku... corega nawet nie pomoże:-)

dodaj komentarz

kolejne >