Karp w galarecie bez ości

Karp w galarecie bez ości

Składniki
1 mały karp, około 800 gram
włoszczyzna bez kapusty
1 cebula
5 czubatych łyżeczek żelatyny
ziele angielskie 4 kulki
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
1,5 litra wody
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
natka pietruszki
sól

Karpia sprawić, pokroić w dzwonka , dokładnie umyć. Ułożyć w głębszym rondlu , dodać pokrojone w kawałki warzywa, sól do smaku, liście laurowe i ziele angielskie..
Zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu, około 25 min. Rybę wystudzić i wyjąć wszystkie ości.
Wywar z gotowanego karpia, przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze raz przez gazę położoną na sicie. Do gorącego wywaru, wsypać suchą żelatynę i rozpuścić, dokładnie mieszając, żelatynę dodajemy do 1 litra wywaru. Doprawić wywar pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Na dno miseczek ułożyć po plasterku ugotowanej marchewki i kawałku natki z pietruszki, ułożyć małe kawałki karpia , zalać wystudzonym wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce, do stężenia.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

ogrod

ogrod 2014-12-26

pozdrawiam zimowo - u mnie śniegiem sypnęło.......

lilka13

lilka13 2014-12-26

uwielbiam wszystkie galaretki :))

isia222

isia222 2014-12-26

pzsyności , u mie tak cudnie nie było, ale przynajmniej nie jestem przejedzona

astra40

astra40 2014-12-26

pyszny!

dodaj komentarz

kolejne >