Wczoraj poszperałam w necie i znalazłam wspaniały przepis na schab pieczony, właśnie go upiekłam.Schab wyszedł bardzo soczysty, tym sposobem ,upiekłam też schab ze śliweczką i boczek. Każdy kawałek mięsa, zawinęłam w folię aluminiową, przedtem oczywiście obsmażyłam mięso na patelni, żeby się zamknęły pory, upiekłam na blasze wsadowej od piekarnika.:)Piekłam w 180 st C, 1 godz na 1 kg mięsa.Schab po upieczeniu, wystudziłam w foli,bez odwijania.
Z największego kawałka zrobię schab w galarecie,po warszawsku:)
Polecam obejrzeć ten filmik, tajemnicą soczystego schabu, jest ocet i dziurawienie mięsa.
https://www.youtube.com/watch?v=rNetxwoW35U
lucia 2015-04-02
Wielkanoc to najstarsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa .
Święto pełne radości i jednocześnie zadumy ....
Serdecznie życzę , by ta radość trwała zawsze , a zaduma pomagała budować sens życia i realizować cele życiowe !
anad60 2015-04-02
Piękne mięsa zrobiłaś, będą wybornie smakowały !
Apetyczna bardzo foteczka....aż się jeść chce *;*
baletka 2015-04-02
Zdolna z Ciebie gospodyni;-) Pozdrawiam milutko;-)
alwe65 2015-04-02
Zdrowych, Wesolych Świąt Wielkanocnych,
pełnych Wiary, Nadziei i Miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja.
olga84 2015-04-03
Pisanych jajeczek,
Wierzbowych bazieczek,
Kiełbasy święconej,
Dużo chrzanu do niej,
Baby polukrzonej,
Kukiełki plecionej,
Zmartwychwstania w duszy
I Wiosny... po uszy!
mattik 2015-04-03
Mały koszyczek
z wiązanką życzeń
skropionych Nieba Miłością,
a w nim wiązanka
– moja pisanka,
którą przesyłam z radością!
Życzę...
Spokoju i radości,
Zdrowia, pomyślności,
Zajączków i pisanek!
Mazurków wypiekanych,
Dyngusowego lania!!!
I Wesołego Świętowania...
annorl1 2015-04-03
jakie u Ciebie pyszne mięsiwa :D
pantoja 2015-04-06
Dobrze, że tu zajrzałam. Od kilku lat nie mogę się doszukać smaku w pieczonym schabie czy cielęcinie. Mięso jest po upieczeniu suche i jak drewno. Nie da się cieniej pokroić. Myślę, że wszystkie mięsa są obecnie mniej smaczne. Chyba wina paszy. Przed 20-tu laty było wspaniałe a od lat robię tak samo. Uwielbiam mięsko z czosnkiem, dużo czosnkuję a po upieczeniu wcale go nie czuję. Nawet pieczone w rękawie traci aromat. W ocet jabłkowy zawijam wołowinę na bitki. Na schabie nie próbowałam octu. Muszę zrobić teraz wg tego przepisu....
anulkaz 2015-04-18
re:Ja też będę dzisiaj piekła, podam w plastrach polany sosikiem, na jutro do kopytek:)