No ta zaczęłam po trochu robić, będę kupować z pewnego źródła , bo od sąsiadki:) Ogórki z tego przepisu są twarde, chrupiące, dla mnie najlepsze na świecie.
Przepis:
Ogórki gruntowe (oby nie całe zielone,tylko z jasnymi czubkami)
1 litr przegotowanej wody
1 czubata łyżka soli
1 łyżeczka gorczycy na litrowy słoik
1 słupek chrzanu
3-4 duże ząbki czosnku na litrowy słoik
Kober( na każdy słoik litrowy, po 2 spore baldachy, jeden na dno, drugi na wierzch.
Włożyć na dno słoika gorczycę, koper, chrzan i pokrojony czosnek, ułożyć ogórki.To samo ułożyć na wierzch ogórków.Zalać ciepłą zalewa(ogórki muszą być dokładnie przykryte zalewą. Wytrzeć słoiki i nakrętki i dokładnie zakręcić, sprawdzić czy nie lecą.Następnie odstawić na 5-6 dni , najlepiej w kuchni. Po tym czasie, odstawić ogórki w chłodne miejsce lub do piwnicy.
dodane na fotoforum:
niusia1 2017-07-20
będą pyszne- robię identycznie tylko chrzanu może być więcej,bo chrzan też utrzymuję,że są twarde; Anulo- Twoja babcia zapewne się tam cieszy,że korzystasz z jej przepisu
asenata 2017-07-20
kwaszone? dlaczego gorczyca co daje w kwaszonych zwykle daje sie ją do korniszonów.
anulkaz 2017-07-20
re:Asenato, gorczyca w kwaszonych daje też chrupkość i to że ogórki nie pleśnieją:)
babcia1 2017-07-20
daje gorczyca twardość jędrność też daję i do małosolnych też daję
krycha2 2017-07-20
Nie dodaje gorczycy ale za to dużo chrzanu...ten także daje twardość ogórkom...Mam już kilka słoików z własnych zbiorów...Robię także sałatkę z większych ogórasków...Na zimę jak znalazł..
asenata 2017-07-20
dzięki tego nie wiedziałam,gorczycę rezerwowałam do zapraw octowych,miłego dnia:)
alik61 2017-07-20
Anulko Droga!moje Babcie,moja Matuś,moja Siostrzyca i ja czyli w naszym domu do kiszonych nie dodawało się gorczyc,tylko liście wiśni lub czarnej porzeczki.Ale to u nas.Ty masz sprawdzony przepis swojej ukochanej Babci i tego się trzymaj!!!Buziaki:)♥