anyzarg 2022-11-01
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jajek
100 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
120 g cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem mleczny:
200 g masła lub margaryny
125 ml mleka (0,5 szk.)
200 g mleka w proszku (2 szk.)
100 g cukru (0,5 szklanki)
1 cukier wanilinowy (16 g)
Składniki na krem czekoladowy:
200 ml śmietanki kremówki (30%)
500 g serka mascarpone
2 czekolady mleczne (200 g)
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Składniki na poncz:
200 ml przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
50 g płWykonanie – Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy...
anyzarg 2022-11-01
około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę. Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej nowym papierem do pieczenia i nasączamy ponczem po całej powierzchni.
anyzarg 2022-11-01
Krem mleczny:
Do rondelka dajemy mleko, cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy co jakiś czas i wszystko doprowadzamy do zagotowania. Zostawiamy do wystudzenia.
W misce ucieramy masło (lub margarynę), o temperaturze pokojowej, na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian trochę mleka z cukrami oraz mleko w proszku i wszystko ucieramy do wykończenia składników.
Tak przygotowany krem wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowany biszkopt, równając po całej powierzchni.
Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy to przestudzenia. Czekolada musi być chłodna, ale cały czas płynna. U nas czekolada studziła się około 25 min. W misce ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder (spróbujmy masę czy potrzeba dodawać) i wszystko dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy małym strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Krem wykładamy do blaszki na masę mleczną. Całość posypujemy ...