Pospolity czernidłak (Coprinus atramentarius) sam nie jest trujący, jednakże w obecności alkoholu etylowego wywołuje zatrucie o przebiegu podobnym jak po spożyciu aldehydu octowego; stąd przypuszczenie, że związek zawarty w owocniku czernidłaka (kopryna) znacznie wydłuża okres rozpadu alkoholu do postaci aldehydu, obecność którego w organizmie człowieka powoduje zatrucie, na szczęście, nie śmiertelne. Właściwość tę wykorzystano w preparacie zawierającym wyciąg z owocników czernidłaka, stosowanym przy leczeniu alkoholików. W pokrewnym gatunku – pospolitym czernidłaku kołpakowatym (C. comatus) – wykryto substancje o właściwościach antybiotycznych, niszczące m.in. szczepy bakterii Escherichia coli i Bacillus subtilis. Grzyb ten, preferujący podłoże bogate w związki azotu, wyrasta często grupowo na miejskich trawnikach. Dojrzałe owocniki ulegają autolizie i rozpływają się w postaci czarnej mazi – stąd nazwa rodzajowa (czernidłak); ułatwia to rozsiewanie zarodników. Młode owocniki traktowane są jako jadalne i mają wielu amatorów wśród grzybiarzy.
dodane na fotoforum:
jama53 2008-10-05
Piękne ujęcie,cała seria piękna,szkoda że na końcu rozpłyną się w atramentową maź ,)))
aolsza 2008-10-05
no już sie rozpływały, miałem całe czarne ręce... ciekawe co to za substancja chemiczna w tym atramencie ?
wendka 2008-10-05
Dawniej spotykałem je w parku koło domu, ale od wielu lat już ich nie widuję. Chyba b. rzadki.
jolla 2008-10-06
... bardzo ciekawie wygląda od tej strony:) ... nigdy go tak
nie podgladałam - dzięki za to zdjęcie :)))