Przepis:
Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy krótko z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy kilka cebul pokrojonych w piórka, wykładamy na żeberka. Przygotowujemy sos: 4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki ketchupu ( u mnie Mc Donald). Żeberka w naczyniu zalewamy płynnym sosem, posypujemy ulubionymi ziołami, ja posypałam ziołami prowansalskimi. Do naczynia zmieściło się również jabłko pokrojone na trójkątne kawałki, również zalane sosem.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Na zdjęciu żeberka przed upieczeniem.
ewci1 2015-08-23
Slyszalam ze z dodatkiem miodu mozna przyrzadzic smaczne zeberka ,jednak jeszcze nigdy takich nie jadlam....
oliwkaa 2015-08-23
Muszę kiedys tak upiec ...
ssstu6 2015-08-23
ciekawe,ciekawe...w naszym miasteczku mamy knajpe gdzie serwuja najlepsze zeberka "na wyspie"...
ciekawe,jak wypadlo by porownanie ich z Twoimi ???