Dzisiaj na obiad moje ulubione knedle z malinami. Rozpływają się w ustach.
Przepis:
Składniki:
• 600g ugotowanych ziemniaków
• 1 ¼ szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1 łyżka masła
• szczypta soli
Przygotowanie
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
2. Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
3. Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli.
Knedle można robić z różnymi owocami. Pysznym dodatkiem jest też gęsta śmietana.
Smacznego!
evita 2016-07-01
Ja sobie poleję śmietaną z cukrem i wanilią...
Miłej reszty dnia... pozdrawiam... :)
babcia1 2016-07-01
no tak to prawdziwe Niebo w Gębie mniam!!
daisy27 2016-07-01
Mniam! :)
prince8 2016-07-01
Witam Olcia ...Gdy słonko świeci i woda ciepła, wszyscy ruszamy tam gdzie miło...pozdrawiam :))))
oliwkaa 2016-07-09
musze zrobić !