Drożdzowka

Drożdzowka

Składniki na ciasto:
100 g drożdży świeżych
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanka oleju
3-4 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie kruszonki:
1. Siekamy masło z mąką i cukrem - przechowujemy w lodówce.
Wykonanie ciasta:
1. Składniki na ciasto układamy w misce warstwami:
- rozkruszyć drożdże, na drożdże wsypać cukier i cukier wanilinowy,
- następnie kolejno: wybijamy jajka, wlewamy olej, mleko, sypiemy mąkę i sól.
2. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny (może być i dłużej).
3. Po upływie czasu - składniki z miski mieszamy łyżką na gładką masę i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
4. Na ciasto układamy owoce i posypujemy kruszonką.
5. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 150-180 st.C ok. 400 minut; sprawdzić patyczkiem.

oya04

oya04 2012-11-24

Pysznie wyglada )))

niusia1

niusia1 2012-11-25

pewnie pyszny,ale wymagający czasu- znam szybszy- co przy okazji i na ciasto drożdżowe i na rybke ci podam;dzięki za odwiedzinki

dodaj komentarz

kolejne >