dzien dobry w niedziele..
tak było wczoraj... zrobilam az dwie blaszki rogalikow.. i pomyślalam,ze moze ktos zechce zrobic u siebie , bo one sa naprawde doskonale.. do kawy czy herbaty jak znalazl.. i najwazniejsze, ze naturalne, bez zadnej chemii..DOSC SZYBKIE W WYKONANIU..A NAJWAZNIEJSZE,ZE SMAKUJĄ !
wrzucam przepis dla Was :
4 szklanki mąki krupczatki , 1kostka (250 g) masła, poł kostki smalcu, 4 jaja, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 cukry waniliowe, proszek do pieczenia 2 łyzeczki,
wykonanie: wszystkie składniki ciasta (w temperaturze pokojowej) posiekać nożem i szybko zlepic .. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde i nie chciało się wałkowac, należy odłożyć je na chwilę w temperaturze pokojowej. Wałkowac, wykrawac trojkaty, dodac na kazdy marmolade lub tarte jabluszka z cynamonem, ukladac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut , kontrolując stopień zrumienienia.
SMACZNEGO!!!!!!!
hania44 2021-12-13
Dziękuję za przepis, może skorzystam :)
Ale najpierw chce nauczyć się zapiekać ziemniaki...to chyba proste ale nigdy nie zapiekałam...rogaliki w drugiej kolejności...:)