Rolada biszkoptowa z jabłkami
Formę lekko natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia i papier też lekko natłuścić, najlepiej masłem.
Jabłka o kwaskowatym smaku pokroić w cząstki (kroję w ćwiartki, a ćwiartkę jeszcze na ok. 3 części) i wyłożyć na blaszkę - jabłek tyle, by przykryły dno blaszki. Posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki, można dodać nieco cukru waniliowego, rozłożyć rodzynki lub skórkę pomarańczową - dodatki wg gustu i smaku.
BISZKOPT:
4 jajka
8 kopiatych łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
1 szklanka mąki - tortowa + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (razem szklanka)
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić mikserem białka, dodać cukier oraz c. waniliowy i miksować. Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, ciągle delikatnie ubijając. Dodać ocet. Następnie łyżką lekko wymieszać ciasto z mąką z proszkiem - najlepiej przesiać ją przez sitko.
Ciasto wylać na jabłka. Upiec jak biszkopt.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę rozłożoną na desce, zwinąć ciasto w roladę i zostawić w ścierce do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
uwaga: Ta rolada na fotce robiona z 1,5 porcji, pieczona w blaszce o wymiarach dna ok. 28x38 cm.
dodane na fotoforum:
credo 2012-11-05
dobrze widzę, że nadzienie to takie jak do strudla? :)
credo 2012-11-05
no jakoś tak obstawiałam ciasto :P smacznie to wygląda :P przetestuję w najbliższą sobotę :)
keisim 2012-11-05
Wygląda smakowicie.... ciekawe czy to ciasto biszkoptowe??
a jak tak to co robisz aby jabłuszka grzecznie w środku siedziały ,
bo mnie zawsze opadają na dno.
(komentarze wyłączone)