...zawartość "zawiniątka" z poprzedniej fotki

...zawartość "zawiniątka" z poprzedniej fotki

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Formę lekko natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia i papier też lekko natłuścić, najlepiej masłem.
Jabłka o kwaskowatym smaku pokroić w cząstki (kroję w ćwiartki, a ćwiartkę jeszcze na ok. 3 części) i wyłożyć na blaszkę - jabłek tyle, by przykryły dno blaszki. Posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki, można dodać nieco cukru waniliowego, rozłożyć rodzynki lub skórkę pomarańczową - dodatki wg gustu i smaku.

BISZKOPT:
4 jajka
8 kopiatych łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
1 szklanka mąki - tortowa + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (razem szklanka)
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić mikserem białka, dodać cukier oraz c. waniliowy i miksować. Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, ciągle delikatnie ubijając. Dodać ocet. Następnie łyżką lekko wymieszać ciasto z mąką z proszkiem - najlepiej przesiać ją przez sitko.
Ciasto wylać na jabłka. Upiec jak biszkopt.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę rozłożoną na desce, zwinąć ciasto w roladę i zostawić w ścierce do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

uwaga: Ta rolada na fotce robiona z 1,5 porcji, pieczona w blaszce o wymiarach dna ok. 28x38 cm.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2012-11-04

Apetyczna rolada.... nie tucząca....:))
Pozdrawiam serdecznie....

credo

credo 2012-11-05

dobrze widzę, że nadzienie to takie jak do strudla? :)

pit69

pit69 2012-11-05

Pyszota!:)Pozdrawiam:)

lidia23

lidia23 2012-11-05

bardzo apetycznie wygląda!
udanego nowego tygodnia życzę!

credo

credo 2012-11-05

no jakoś tak obstawiałam ciasto :P smacznie to wygląda :P przetestuję w najbliższą sobotę :)

keisim

keisim 2012-11-05

Wygląda smakowicie.... ciekawe czy to ciasto biszkoptowe??
a jak tak to co robisz aby jabłuszka grzecznie w środku siedziały ,
bo mnie zawsze opadają na dno.

(komentarze wyłączone)