Sernik
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno dać dowolne kruche ciasto (cienkie) i rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
1,5 kg sera białego zemleć (ja dałam pół na pół półtłusty z tłustym).
ok. 3 paczki herbatników (małe paczki, użyłam Petit Beurre Krakuski) - połamać na pół.
Roztopić w garnku 5 dag margaryny + 5 dag masła, dodać 10 dag cukru pudru i 2 płaskie łyżki kakao, zagotować - odstawić do wystudzenia.
Do przestudzonej masy kakaowej dodać pianę z 2 białek, dodać połamane herbatniki i wymieszać.
12 żółtek (białka zostawić na pianę) zmiksować na piankę, dodać 2 szklanki cukru kryształu, dodać cukier waniliowy i ucierać, następnie dodawać partiami ser i dalej miksować.
Do masy serowej dodać 500 ml kwaśnej śmietany, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na końcu wymieszać lekko z pianą.
Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto z brzoskwiniami, wyłożyć łyżką herbatniki w kakaowej masie, a następnie resztę masy serowej.
Upiec jak klasyczny sernik.
Można polać polewą.
dodane na fotoforum:
xenter 2013-11-25
Pysznie wygląda :)
(komentarze wyłączone)