wg sprawdzonego „garnkowego“ przepisu:-)
Porcja na około 11 bułek:
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, wodę, drożdże i na końcu sól. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć lekko wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki - ja trzymam ciasto w lodówce zazwyczaj ok. 1 - 1,5 godz.
Następnie ciasto wyjąć z miski, wyrobić i formować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 st.C i piec (około 25 - 30 minut).
Przed włożeniem do piekarnika bułki nacinam lekko nożem i smaruję mlekiem, posypuję makiem, płatkami owsianymi, sezamem itp.
dodane na fotoforum:
rys11 2014-07-16
Witaj Basiu!
Życzę smacznego! Czy koleżanka na ferie zmieniła zawód hihi BRAWA za wypiek!
Serdecznie pozdrawiam:))
rys11 2014-07-16
Miła koleżanko Basiu!
Re;dziękujemy za przepis na pachnące bułeczki, muszę małżonkę namówić na wypiek świeżych bułeczek!
Serdecznie pozdrawiam:))
(komentarze wyłączone)