Pieczywo na piwie

Pieczywo na piwie

W końcu się udało.

Dzięki Xanadu :)

xanadu

xanadu 2012-03-26

Nooo...Boudiii...jeżeli smak dorównal wyglądowi,to full professional ;)
Kształt,spękania,zarumienienie i miąższność-suuper !!!

boudika

boudika 2012-03-26

To dzięki Twoim radom i dopingowi:) Ale przyznam obiektywnie, że mimo iż jest to mój własny chleb, to jadłam już lepsze. Chciałabym w ogóle w przyszłości robić chleby na zakwasie.

No i ciekawa jestem co by yblo gdyby zamiast w wodzie rozpuścić drożdże w mleku (tym razem kupiłam drożdże w kostce w polskim sklepie).

xanadu

xanadu 2012-03-26

A wiesz,mój zaczął mi smakować nie od razu,teraz nie jem innego.To chyba kwestia przyzwyczajenia.Dodałaś ocet?Mleko nie zastąpi wody,bo białko może się sfajczyć,ale eksperymentuj ;)

ar2rek

ar2rek 2012-03-26

Oooo.To też piękne.Choć nieco inaczej!:))

boudika

boudika 2012-03-26

Nie dodałam octu. Dodałam piwo. Cała Stella Artois mi na to poszła.

emikark

emikark 2012-03-29

jak będziesz w Krakowie, to upieczesz też taki? już mi ślinka cieknie, do tego świeże masełko......

boudika

boudika 2012-03-30

Dobrze. Upiękę i mam nadzieję, że i tym razem wyjdzie. :)

etta32

etta32 2012-04-19

Jeśli dodasz mleko, to będziesz miała ciasto drożdżowe:))

boudika

boudika 2012-04-19

Zamiast wody czy drożdze rozpuścić w mleku?

etta32

etta32 2012-04-19

Drożdże w mleku, ale to jeszcze trzeba jajka i więcej cukru. Nie wiem, jak z proporcjami, dawno drożdżowego nie robiłam.
Jeśli lubisz eksperymentować, to możesz zamienić wodę na mleko, może na początek pół na pół?
Ja na ten przykład umiem upiec samą skórkę, bez środka;D Wzięłam mąkę chlebową z młyna, a ona się do przepisu od Xanadu nie nadaje.

boudika

boudika 2012-04-21

Ostatnio po tym jak robiłam to znów mi nie wyrósł chleb. Myślę, że może za słabo rozrabiałam a ten mi wyszedł bo dodałam piwa. Myślę, że bąbelki pomogły. Następnym razem spróbuję daćwody gazowanej.

dodaj komentarz

kolejne >