xanadu 2012-03-26
Nooo...Boudiii...jeżeli smak dorównal wyglądowi,to full professional ;)
Kształt,spękania,zarumienienie i miąższność-suuper !!!
boudika 2012-03-26
To dzięki Twoim radom i dopingowi:) Ale przyznam obiektywnie, że mimo iż jest to mój własny chleb, to jadłam już lepsze. Chciałabym w ogóle w przyszłości robić chleby na zakwasie.
No i ciekawa jestem co by yblo gdyby zamiast w wodzie rozpuścić drożdże w mleku (tym razem kupiłam drożdże w kostce w polskim sklepie).
xanadu 2012-03-26
A wiesz,mój zaczął mi smakować nie od razu,teraz nie jem innego.To chyba kwestia przyzwyczajenia.Dodałaś ocet?Mleko nie zastąpi wody,bo białko może się sfajczyć,ale eksperymentuj ;)
emikark 2012-03-29
jak będziesz w Krakowie, to upieczesz też taki? już mi ślinka cieknie, do tego świeże masełko......
etta32 2012-04-19
Drożdże w mleku, ale to jeszcze trzeba jajka i więcej cukru. Nie wiem, jak z proporcjami, dawno drożdżowego nie robiłam.
Jeśli lubisz eksperymentować, to możesz zamienić wodę na mleko, może na początek pół na pół?
Ja na ten przykład umiem upiec samą skórkę, bez środka;D Wzięłam mąkę chlebową z młyna, a ona się do przepisu od Xanadu nie nadaje.
boudika 2012-04-21
Ostatnio po tym jak robiłam to znów mi nie wyrósł chleb. Myślę, że może za słabo rozrabiałam a ten mi wyszedł bo dodałam piwa. Myślę, że bąbelki pomogły. Następnym razem spróbuję daćwody gazowanej.