,,Gołąbki" wg córci Buni  :

,,Gołąbki" wg córci Buni  :

Pomysł na takie ,, leniwe gołąbki" krąży w wielu wersjach. Muszę przyznać , że latami broniłam się przed takim robieniem na skróty .Moja córa wręcz przeciwnie.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
35 dag pokrojonej włoskiej kapusty
2 cebule drobno posiekane
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
2 jajka
10 dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
sól
pieprz
majeranek
mąka
1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka kopru
1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
cukier
papryka mielona
olej
2 łyżki masła
ketchup pikantny do smaku
Kapustę zalać litrem wody i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , koprem , jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Przecier pomidorowy rozrobić z wodą z gotowania kapusty .Dodać : Bulionetkę ,masło, sól, pieprz, cukier , paprykę mieloną .Ogrzewać aż Bulionetka i masło się rozpuszczą .Doprawić sos do smaku ketchupem .
Ułożyć kotlety w szerokim rondlu o grubym dnie ( 2 warstwy ). Zalać sosem kotleciki. Dusić na małym gazie 20 minut . Wyjąć delikatnie,, gołąbki " i zostawić do ostudzenia. Sos zaciągnąć śmietanką.
Przed podaniem włożyć ponownie ,, gołąbki " w sosie i podgrzać ( jeśli zostawi się je w sosie to naciągną sosu i będą się rozpadać , a tak można podgrzać tyle ile potrzeba ).
Ja podaję wzorem córy same ,, gołąbki " w sosie bez ziemniaków bo przecież jest już w nich ryż - tylko posypane natką pietruszki .Smaczne .Zbliżone smakiem do oryginalnych gołąbków w kapuście a zdecydowanie mniej z nimi pracy , a co jeszcze ważne przy gotowaniu dla 2 osób to to , że nie potrzeba kupować całej kapusty , a starczy mieć kawałek .

dodane na fotoforum:

alless

alless 2010-06-09

chmmm słyszałam ale nie jestem pewna,czy smak taki sam jak prawdziwe gołąbki,wyglądają pysznie:) pozdrawiam:))

bunia

bunia 2010-06-09

Smakują jak farsz z gołąbków przesiąknioęty smakiem kapusty- zdecydowanie dobre .

beata1

beata1 2010-06-09

Super foteczka...
Pozdrawiam i miłego popołudnia życze :):):)

marttom

marttom 2010-06-09

to się zgrałyśmy:))) właśnie skończyłam robić kotlety a'la gołąbki;) robiłam je pierwszy raz...teraz się duszą...mam nadzieję, że będą smakowały;) Pozdrawiam i smacznego;)

abc75

abc75 2010-06-09

Znam ten przepis, i mogę przyznać że naprawdę są pyszne.....chociaż jak dla mnie smakuja "troszeczkę" inaczej niż zwykłe gołąbki......ale warto zrobić samemu aby się o tym przekonać ;))))

pereuka

pereuka 2010-06-09

Buniu kiedy nie mam pomyslu na obiad wpadam na garnek na Twój profil ....wczoraj "odkrylam" zapomniane przeze mnie placki po wegiersku i przypomnialam sobie kiedy zobaczylam je u Ciebie.Zrobilam:)
Golabków dzis nie robie po tym wczorajszym tarciu dzis mi sie naleza kartofle z maslanka:)(Duzo maslanki malo ziemniaków hihi)

Nie znosze dan na profilach niektórych uzytkowniczek gdzie na zdjeciu jest schab wielkosci talerza i opis"mój skromny obiadek" nie moge sie wtedy oprzec pokusie dodania jadowitego komentarza,bo skromny to np ja bede miala dzis-acz pyszny:)

Twoje przepisy sa cudowne!!!!!Zwlaszcza,ze bierzesz pod uwage,ze nie wszystkich jest stac na te najdrozsze produkty i podajesz sklepy i ceny niektórych produktów które na pierwszy rzut oka moga sie wydac bardzo drogie.
Ostatnio robie czesto buritos...zwlaszcza kiedy chce zaskoczyc gosci.Oryginalne ciasto robie sama...jest pyszne i bardzo proste,wszyscy zawsze sa zachwyceni:P
Moze sie skusisz...?
A do holenderskiego stamppo...

pereuka

pereuka 2010-06-09

nie zmiescilo sie chyba...chcialam dodac,ze do stamppot dodaje sie wylacznie kapuste kiszona:-/

felunia0

felunia0 2010-06-09

mam wrażenie , że to więcej roboty niż przy tradycyjnych gołąbkach .. ale przepis ciekawy ..pozdrawiam

agnis73

agnis73 2010-06-09

robiłam takie gołąbki bardzo wszystkim smakowały polecam :)

ewita68

ewita68 2010-06-09

Oj dobre jedzonko:)))

wandy

wandy 2010-06-09

Wiedzialam ze gdzies jedza tak wykonane golabki,nie wiedzialam jak sie je robi......no i jak zwykla od Ciebie Buniu znow dowiedzialam sie nowego,super przepisu!!!! Buziaczki!

galina1

galina1 2010-06-09

Bardzo czesto robię,ale troszkę inaczej.
Miłego popołudnia życzę.

endress

endress 2010-06-09

smakowicie wygladaja ,jednak wole z kapusta-)))pozdrawiam

siestala

siestala 2010-06-09

dobry pomysl z tym, zeby nie zostawiac ich w sosie- znam takie golabki pod nazwa "ukrainskich"

saline

saline 2010-06-09

kochana buniu własnie uporałam się z ,,Twoimi'' gołabkami są pyszne dziękuję za przepis;-)

anita591

anita591 2010-06-09

Pozdrawiam......Miłego wieczoru życzę:-) strasznie upalnie

jagodaj

jagodaj 2010-06-09

te które ja robie też są leniwe ale bardzo sie różnią od tych tutaj.......trzeba wypróbować tez inną wersję....:D

dzaga

dzaga 2010-06-09

znam ten przepis i robię na zmianę , raz tradycyjne , a raz takie . Bardzo smaczne w obydwu wersjach :))

rudy13

rudy13 2010-06-09

zaciekawił mnie ten przepis... zdecydowanie jetem na tak... !!
pozdróweczka... : ))))

k4siuni4

k4siuni4 2010-06-10

trzeba przyznać,że ciekawy pomysł... :)

k4siuni4

k4siuni4 2010-06-10

zrobiłam je właśnie i zasmakowałam :)
trzeba przyznać,że są pyszne :) i faktycznie szybko sie je robi,
Mniam!!
Pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >