Przygotowałam koperkową wersję Gremolaty do pstrąga .Rybka natarta czeka na smażenie .
Bardzo podoba mi sie smak Gremolaty . Potrzebowałam czegoś zbliżonego smakiem ale o lekko koperkowej tonacji.
Czas : 10 minut
Składniki :
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
szczypta soli gruboziarnistej
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Klasyczna Gremolata to doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .
Ta wersję podałam do filetów pstrąga smażonych na maśle .
dodane na fotoforum: