Roladki schabowe dla Kazika :

Roladki schabowe dla Kazika :

Najgorzej jak dzieci przechodzą okresowe awersje do pewnych produktów .Tym razem padło na cebulę i grzyb -trzeba je przemycić w formie pasty
Czas : 1 godzina

Składniki :

4 kotlety schabowe bez kości ( takie po 15 dag )
2 cebule
6 kapeluszy grzybów suszonych
3 łyżki bułki tartej
1 korniszon
4 cienkie plastry szynki surowej wędzonej
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
4 łyżeczki musztardy
papryka mielona
pieprz mielony
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
1 kostka bulionu grzybowego Knorra lub zmielony susz grzybowy ( 2 łyżki )
2 łyżki mąki

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć , posmarować musztardą. Grzyby namoczyć . Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Zmiksować cebule, grzyby i bułkę tartą na pastę.
Na każdy płat mięsa położyć plaster szynki wędzonej , porcję pasty z cebuli, grzybów i bułki tartej, 1/4 korniszona .Zwinąć mięso w roladę .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami .Posypać mieloną papryką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem ( 2 łyżki ).Przełożyć do rondelka .Dodać liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować - zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy ( lub susz ).Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z miękkim masłem(1łyżka). Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną na sypko.

dodane na fotoforum:

matejko

matejko 2010-06-19

Witam i pozdrawiam
Sorki ale na razie nie mam dostepu do neta

janka69

janka69 2010-06-19

Miłego i radosnego dzionka życzę!!!
Pozdrawiam gorąco***

saline

saline 2010-06-19

a u buni jak zwykle smacznie estetycznie pozdrawiam kochana miłego spokojnego weekendu

jadpaw5

jadpaw5 2010-06-19

Fajne jedzonko

izolek

izolek 2010-06-19

Dobry sposób.
Kiedy moje dzieci były w okresie "nie lubię" to np. do wołowych zrazów zawijanych boczek, cebulkę i ogórek kiszony drobno kroiłam, mieszałam i taką mieszankę nakładałam na plastry wołowiny, obwiązywałam itd.
Wyobraź sobie, że robię tak do dzisiaj. Kiedyś tego "farszu" zostało więc poporcjowałam na kotleciki, obtoczyłam w tartej bułce i usmażyłam - były świetne!
Pozdrówki.

danka1

danka1 2010-06-19

Pyszności dziś serwujesz.

pola13

pola13 2010-06-19

Pyszne roladki i z pomysłem,pozdrawiam

anita591

anita591 2010-06-19

..Pozdrawiam......miłego wieczorku życzę

alkaa

alkaa 2010-06-19

Ślinka leci...

b0zenka

b0zenka 2010-06-20

Oj leci...mniam mniam.

crist49

crist49 2010-06-20

Dzień-dobry

Wpadam do Ciebie
By się przywitać,
O Twój humorek-
zapytać.
Czy wszystko dobrze???...
Czy wszystko gra???...
I Życzyć-Ci...
Fantastycznego-
MIŁEGO-
D N I A...
( ¸.•´ (¸ `•.¸.•´ MIŁEGO
¸.•´ ¸.•´¨) ¸.•*¨)SŁONECZNEGO
( ¸.•´ DNIA ŻYCZĘ
( ¸.•´ (¸ `•.¸.•´POZDRAWIAM.

halinag

halinag 2010-06-20

Grażynko fantastyczna jest kuchnia u Ciebie.zawsze nowości,zawsze super podane......odwiedzam Cię systematycznie nie zawsze się wpisując z braku czasu.........pozdrawiam

piatal

piatal 2010-06-20

podobne robiłem niedawno,, pozdrawiam serdecznie

dodaj komentarz

kolejne >