Pierogi ruskie z ,, krzyżówką "  :

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką "  :

Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .Robiłam już makaron z czerwonym pesto, kluski leniwe po włosku – teraz przyszła pora na pierogi ruskie inaczej .Skrzyżowałam czerwone Pesto z Gremolatą

Czas :1,5 godziny

Składniki :
Pierogi :
35 dag mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
40 dag białego sera
25 dag ugotowanych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz mielony
25 dag boczku wytopionego na skwarki

Sos ,, krzyżówka " ( Gremolata połączona z Sambal oelek i dodatkami do bruschetty) :
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
łyżeczka sosu Sambal Oelek
1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę
1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól
pieprz mielony


Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.

Podawać pierogi polane sosem .

Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .

dodane na fotoforum:

anna29

anna29 2010-06-23

Innowacja w kuchni - to lubię, przepysznie wygląda i zapewne nieziemsko smakuje:) Oj marzy mi się, aby kiedyś tak cudnie gotować...

werty34

werty34 2010-06-23

SMACZNEGO

madziak

madziak 2010-06-23

wypróbuję na pewno :)) ten sos jest genialny - już nie będę jeść ruskich z kethupem :)))

malaa18

malaa18 2010-06-23

U mnie dzisiaj też ruskie tyle, że tradycyjne;)
pozdrawiam;)

ada40

ada40 2010-06-23

Witam i pozdrawiam milego popoludnia zycze.

anita591

anita591 2010-06-23

Niech Ci drogę ślą róże. Niech się spełnią Twe marzenia. A ja ślę dla Ciebie gorące pozdrowienia

yvonne7

yvonne7 2010-06-23

pierogi z grzanką (bruschettą) - tego jeszcze nie próbowałam :)

panna

panna 2010-06-23

Spójrz do góry,
Gwiazdka leci,
Ona dziś dla Ciebie świeci....
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru....

bunia

bunia 2010-06-23

ivonne7- jak zwykle masz rację- logika się kłania- poprawiłam - chodziło mi oczywiście o to co się kładzie na bruschettę a nie o samą grzankę - dzięki .

ondra

ondra 2010-06-23

Robię często ruskie pierogi, najczęściej z 3 kg farszu, ciasto z 1kg mąki.
Moi chłopcy tak je lubią, że musi być dużo. Do farszu dodaję pieprz ziołowy i trochę prawdziwego, ziołowy nadaje im specyficznego smaku. Jednak z sosem nie próbowałam. Dzięki za podsunięcie przepisu, spróbuję :)))
Pozdrawiam :)))

ada40

ada40 2010-06-23

Dobranoc milej nocki zycze oraz slonecznego jutrzejszego dzionka

aneciaa

aneciaa 2010-06-23

extra

b0zenka

b0zenka 2010-06-24

Witam... w czwartkowy poranek ... za oknem słoneczko sie uśmiecha życząc NAM ... miłego dnia.

ada40

ada40 2010-06-24

Pozdrawiam w sloneczny czwartek.

aniaf19

aniaf19 2010-06-24

miłego dzionka uśmiechu i słonka:D:)pozdrawiamy

dodaj komentarz

kolejne >