A co w środku ?

A co w środku ?

Jajeczna zagadka ? Z cyklu przekąsek z jajkiem w roli głównej.
Czas : 30 minut
Składniki :
3 jajka na twardo
1 łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji " )
1 łyżka miękkiego białego sera
olej ( używam z pestek winogron )
sok z cytryny
sól
pieprz mielony ( dobrze by było użyć biały )
4 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
do dekoracji kawior lub caviart , chrzan wasabi lub inne
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem .Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny .
Włożyć w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak całe.
Z majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Jajka układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko.
Udekorować koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi i ikra z pastrąga .

dodane na fotoforum:

werty34

werty34 2010-07-02

smacznego

malybok

malybok 2010-07-02

jak mnie pamięć nie myli to kapary marynujesz sama z nasion nasturcji.

panna

panna 2010-07-02

http://www.youtube.com/watch?v=5AfTl5Vg73A&feature=related
Milego weekendu...

bunia

bunia 2010-07-02

malybok- poznałaś ? Tak to są ,, polskie kapary z nasion nasturcji". Już mi się kończą ( został tylko 1 słoiczek ) - muszę nowe w tym roku zrobić.

yvonne7

yvonne7 2010-07-02

co to jest Buniu ten "kawiart"?
coś sztucznego?
jakoś dziwnie się nazywa ;)))

jaki "toto" ma skład (chemiczny?)

monia13

monia13 2010-07-02

Pycha :)
Miłego wieczoru życzę :)

rzelka

rzelka 2010-07-03

ładnie wygląda, pewnie równie dobrze smakuje;)

http://salatkowo.o2.pl/galeria/przepis/101


Pozdrawiam serdecznie w cieplutką sobotę;)

galina1

galina1 2010-07-03

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >