Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami :

Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami :

Szukałam pomysłu na coś rybnego co pasowało by jako ,,przegryzka " z macą do przepisów inspirowanych kuchnią żydowską .Ten zestaw jest doskonały.
Czas : 10 minut
Składniki :
1 filet wędzonej ryby bez ości ( halibut , maślana ostatecznie makrela ) tak ok 15 dag
6 oliwek zielonych ( bez pestek ) z zalewy
6 oliwek czarnych ( bez pestek ) z zalewy
3 łyżki pokrojonego koperku
3 łyżki pokrojonego szczypioru
3 łyżki majonezu - gęstego
2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
pieprz grubo mielony
1 łyżeczka soku z cytryny
Rybę oddzielić od skóry , usunąć pozostałości ości , podzielić ( pokroić w plasterki ) na kształtne kawałki. Ułożyć na półmiseczku , posypać odrobina koperku.
Majonez wymieszać z olejem , koprem, szczypiorem , sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem. Wyłożyć obok ryby .Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Schłodzić w lodówce .Podawać z macą - ja dałam razową .

dodane na fotoforum:

werty34

werty34 2010-07-03

smacznego

ala25ma

ala25ma 2010-07-03

... ♥♥ ... Witam ... Miłego Ciepłego Spokojnego Słodkiego Towarzyskiego ♥♥ WIECZORU ♥♥ .... serdecznie życzę :)) ♥♥

malybok

malybok 2010-07-03

moje ulubione rybki:)))

inesa75

inesa75 2010-07-03

o taka kolacje bym chętnie zjadła:)

luna19

luna19 2010-07-03

pysznosci .. poczekam jeszcze troszke zanim pozwole sobie na majonez:)) mmmm .. pozdrawiam .. milego wieczorka

yvonne7

yvonne7 2010-07-04

a z caviartem co?

bunia

bunia 2010-07-04

yvonne7- stoi sobie w słoiczku i czeka - z jajem go wykończę chyba - jakoś mi do wędzonej tu nie pasował.Miałam ochotę na oliwki.A już wiem - mam w planie gotowaną wołowinkę to akutat chrzanik Wasabi do niego podpasuje.

dodaj komentarz

kolejne >