,,Ognistość " pikantnej marynaty do tych żeberek przełamałam słodyczą konfitury.
Czas: 2 godziny
Składniki :
1 kg żeberek ( chude paski )
1 czubata łyżka konfitury z czarnej porzeczki ( lub mało słodkiego dżemu z porzeczki )
3 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 mini kostki czosnkowe Knorra
30 dag cebuli ( dobrze użyć mieszanej- pół na pół biała i czerwona )
Żeberka pociąć na kawałki ( ja tnę tak by w każdym była tylko 1 kostka ). Zrobić pastę do nacierania z konfitury, ketchupu, oleju, rozkruszonych kostek czosnkowych i pieprzu. Natrzeć żeberka i na noc wstawić do lodówki .
Ułożyć w naczyniu do zapiekania ( odejmując nadmiar marynaty jak trzeba ) i posypać pokrojoną drobno cebulą ) . Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika . Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 * C .
Po wyjęciu wymieszać sos ( można go przetrzeć przez sito ) .Można przed podaniem na stół usunąć kostki - zależnie czy domownicy lubią obgryzanie czy nie - dla dzieci proponuję wyluzować kostki.
dodane na fotoforum:
maria7 2010-07-10
WITAM CIEPLUTKO!
Nie szukaj szczęścia gdzieś daleko
Ono tak blisko Ciebie jest
Nie znajdziesz go za siódmą rzeką
Bo przecież ono...w Tobie jest.
______ (¯ `·.|/.·´¯) WSPANIAŁEGO
_____ (¯ `·.(۞).·¯´) RADOSNEGO
______ (_.·´/|`·._)DNIA
________ (_.:._).ŻYCZĘ
...__ (¯`:´¯) :)POZDRAWIAM
_ (¯ `·.(۞).·¯ :)SERDECZNIE:)))
BARDZO SMACZNIUTKIE ZEBERECZKA.
U MNIE DZIS W CIENIU 33 ST,
OD STRONY PÓŁNOCNEJ- MASAKRA.
jasna0 2010-07-10
ale zgłodniałam....
bunia 2010-07-10
graniec- a wytłumaczysz to moim wnukom ? Oni są w wieku kiedy upał -nie upał a jeść wołają jak niemowlaki co 3 godziny ( 11 i 12 lat ) . A wyobrażasz sobie jak się ,, miło w kuchni stało " robiąc te żeberka dziś ?