Żeberka z piekarnika wg Buni :

Żeberka z piekarnika wg Buni :

,,Ognistość " pikantnej marynaty do tych żeberek przełamałam słodyczą konfitury.
Czas: 2 godziny
Składniki :
1 kg żeberek ( chude paski )
1 czubata łyżka konfitury z czarnej porzeczki ( lub mało słodkiego dżemu z porzeczki )
3 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 mini kostki czosnkowe Knorra
30 dag cebuli ( dobrze użyć mieszanej- pół na pół biała i czerwona )
Żeberka pociąć na kawałki ( ja tnę tak by w każdym była tylko 1 kostka ). Zrobić pastę do nacierania z konfitury, ketchupu, oleju, rozkruszonych kostek czosnkowych i pieprzu. Natrzeć żeberka i na noc wstawić do lodówki .
Ułożyć w naczyniu do zapiekania ( odejmując nadmiar marynaty jak trzeba ) i posypać pokrojoną drobno cebulą ) . Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika . Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 * C .
Po wyjęciu wymieszać sos ( można go przetrzeć przez sito ) .Można przed podaniem na stół usunąć kostki - zależnie czy domownicy lubią obgryzanie czy nie - dla dzieci proponuję wyluzować kostki.

dodane na fotoforum:

maria7

maria7 2010-07-10

WITAM CIEPLUTKO!

Nie szukaj szczęścia gdzieś daleko
Ono tak blisko Ciebie jest
Nie znajdziesz go za siódmą rzeką
Bo przecież ono...w Tobie jest.

______ (¯ `·.|/.·´¯) WSPANIAŁEGO
_____ (¯ `·.(۞).·¯´) RADOSNEGO
______ (_.·´/|`·._)DNIA
________ (_.:._).ŻYCZĘ
...__ (¯`:´¯) :)POZDRAWIAM
_ (¯ `·.(۞).·¯ :)SERDECZNIE:)))

BARDZO SMACZNIUTKIE ZEBERECZKA.

U MNIE DZIS W CIENIU 33 ST,
OD STRONY PÓŁNOCNEJ- MASAKRA.

jasna0

jasna0 2010-07-10

ale zgłodniałam....

crist49

crist49 2010-07-10

Miłego popołudnia życzę.
Pozdrawiam serdecznie ! znakomite danie......))

graniac

graniac 2010-07-10

Wow... to nie jedzonko na te koszmarne upały...

justinaa

justinaa 2010-07-10

mniami :)

emmi1

emmi1 2010-07-10

pozdrawiam :)

bunia

bunia 2010-07-10

graniec- a wytłumaczysz to moim wnukom ? Oni są w wieku kiedy upał -nie upał a jeść wołają jak niemowlaki co 3 godziny ( 11 i 12 lat ) . A wyobrażasz sobie jak się ,, miło w kuchni stało " robiąc te żeberka dziś ?

prelud

prelud 2010-07-14

Ale pyszności:)) A ileż tu roboty?? Pieką się same:]] trzeba tylko doprawić:))

dodaj komentarz

kolejne >