Buni fascynacje Obento :

Buni fascynacje Obento :

Obsesyjnie oglądam w internecie zdjęcia i filmiki obrazujące japońskie Obento ( nie wiem czy to jeszcze drugie śniadanie czy lunch ) .Jedno jest pewne - jest to po prostu śliczne .Postanowiłam podjąć próby robienia różnych .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 woreczek białego ryżu ( 10 dag ) ugotowanego ( powinien to być ryż z tzw. kleistych )
kilka liści sałaty
1/2 plasterka sera do tostów
kilka plasterków salami
pokrojony drobno szczypior
kilka rzodkiewek
łuskane pestki dyni ( zielone )
odrobina chrzanu Wasabi ( lub cawiartu zielonego o smaku Wasabi )
odrobina czerwonego cawiartu lub czerwonego kawioru
mięso raków lub krewetek z zalewy
Odłożyć listki sałaty do dekoracji- resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić . Osuszyć . Usunąć gruby nerw . Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę .Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi ( by mu nadać chrzanowy smaczek ) .Uformować w 2 kulki .Obtoczyć w pestkach dyni .Udekorować mięsem raka lub krewetką . Z sera wyciąć ( malutkimi stempelkami do ozdób , foremkami do ciasteczek - co tam kto ma ) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki .Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.
Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować .
Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje .
Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami .
Użyłam do zrobienia takich składników jak cawiart czy chrzan Wasabi czy mięso raka bo po prostu były w lodówce . Na przyszłość mam zamiar robić Obento z typowo polskich składników .Muszę tylko posprawdzać co by z czym pasowało ( a może nie tylko polskich- bo bardzo by mi tu zamiast czerwonego cawiartu pasowały suszone pomidory w oleju )

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

betaww

betaww 2010-08-10

Tanie to to nie jest napewno......A ja ie zachwycam się orientem do tego stopnia aby robic. takie drogie potrawy...
Pozdrawiam serdecznie i ide na odsmażane ruskie.....mniam...mniam...***

bunia

bunia 2010-08-10

betaww- wbrew pozorom nie jest to drogie- bazą jest ryż - resztę używa się taką jaka jest w domu - sałata , salami ( jak by nie było salami to bym zrobiła z innej wędliny , zamiast cawiartu , kawałeczki wedzonego łososia ) -1 plasterek , marynowany buraczek - jajko .Ważne żeby było odpowiednio udekorowane.

betaww

betaww 2010-08-10

Chyba masz racje.....ale ja mam plebejskie podniebienie....i wszystko oddam za "ruskie " Milego wieczoru....**

bunia

bunia 2010-08-10

betaww- uśmiejesz się ale np shusi to potrawa biedaków - robiona była prze japończyków których nie stać było na gotowanie ryżu na co dzień więć go zaklwaszali żeby się nie psuł . Do tego zawijali go w nori zeby nie wysechł .A do tego podawali strzępki ryb , warzyw czyli to co byłon tanie . Tylko dzieęki temu ze japończycy mają ,, szmergla " na punkcie ładnego podawania potraw zyskało popularność na świecie i to w wersji luksusowej ( bo u nas akurat nori, chrzanu Wasabi i krewetek nie ma ) .Jeśli sushi zrobimy w wersji polskiej ( chrzan utarty z koprem , sałata i wędzony karp ) to potrawa będzie tania , piękna i w polskiej tonacji smakowej .
A ruskie uwielbiam.

boberek

boberek 2010-08-10

No i jeszcze te pałeczki - to też nie jest takie proste! Potrawa wygląda pięknie i napewno jest bardzo smaczna a widelcem to chyba nie uchodzi:)
Pozdrawiam

rudy13

rudy13 2010-08-10

Buniu, Twoja fantazja nie zna granic.... tak pysznie podane nawet u niejadka wzbudzi apetyt.... zanotowuje i jak przyjdzie pora wykorzystam...
pozdrówka... :))

bunia

bunia 2010-08-10

boberek- uchodzi- uchodzi.W końcu to polskie Obento ( no to może jeszcze nie do końca polskie - ale obiecuję , że takie opracuję ).Nie przepadam za jedzeniem pałeczkami ( może za rzdko mam okazję to robić ). Spokojnie można palcami albo widelcen czy łyżeczką .Ja bym mały widelczyk taki deserowy do tego dała i już .

kotyyy

kotyyy 2010-08-11

mniam

fisiu

fisiu 2010-08-11

Buniu... żeby mi się tak chciało, jak Tobie się chce :p

predawn

predawn 2010-08-11

cz ryż zakrapiasz octem ryzowym?

bunia

bunia 2010-08-11

predawn- do shusi tak- tu nie bo jeden był mieszany z chrzanem Wasabi a na drugi kładłam cawiart i obkładałam szczypiorkiem - do Obento używają ryż tylko ugotowany w osolonej wodzie ( chyba - tak mi sie wydaje )

inesa75

inesa75 2010-08-11

podziwiam ja bym się nie odważyła :)

boberek

boberek 2010-08-11

O, to mnie uspokoiłaś i może skuszę się i zrobie, oczywiście w wersji polskiej.
Pozdrawiam.

reni2

reni2 2010-08-12

Wyszło super;))

dodaj komentarz

kolejne >