,,Wypchaj się " oberżyno :

,,Wypchaj się " oberżyno :

Czyli po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 małe oberżyny czyli bakłażany
2 cytryny
ok 2 szklanek puree ziemniaczanego
2 łyżki masła
1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki podsmażonej na oleju( 2 łyżki ) na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i szynki ( pół na pół )
1/2 pęczka ( ok 1/2 szklanki ) pokrojonego koperku
pieprz mielony
sól
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarty z solą duży ząbek czosnku )
4 plasterki sera do tostów
olej
Oberżynę ( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół .Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .
Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań.

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2010-08-14

super:-)))

jonna

jonna 2010-08-14

Bakłażana znam tylko z widzenia, nigdy z nich nic nie robiłam.
Może kiedyś spróbuję.
Pogodnej niedzieli życzę:))

maria7

maria7 2010-08-14

•.¸(*)DZIEŃ DOBRY (*)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)

Mijają lata, mijają dnie
przemija życie jakby we śnie,
Przemija młodość, kwitną marzenia,
a nam zostają tylko wspomnienia.
Życie jest piękne, porywające
jest tak cudowne, olśniewające.
Jest tak jak róża, co się rozwija,
jest burzą, wichrem, który przemija.
Jak to pięknie i wesoło, gdy przyjaciół ma się w koło.
Z nimi pięknie czas upływa
nawet, gdy nam smutno bywa

''''♥.♥''''♥...ŻYCZĘ
♥............♥...MIŁEGO
..'♥.......♥'...SŁONECZNEGO
......''♥'' ...DNIA
..POZDRAWIAM SERDECZNIE
...CAŁUSKI ZOSTAWIAM
***MARYLKA***

POGODNEGO WEEKENDU,
TU LEJE OD WCZORAJ I 17 ST.

SA PRZEPYSZNE- JA PIEKE JAK SCHAB,

NIESAMOWICIE SMACZNE I SZYBKO

SIE PIECZE W TAKI SPOSÓB-POLECAM!

alkaa

alkaa 2010-08-14

podoba mi się to nadzienie-super...

rudy13

rudy13 2010-08-14

przypomniałaś mi o nich... bardzo je lubię, ale coś ostanio rzadko goszczą w mojej kuchni....
pozdróweczka... :)))

jacek7

jacek7 2010-08-15

serdecznie pozdrawiam :)

b0zenka

b0zenka 2010-08-15

Witaj milutko...
Wspaniałej niedzieli życzę.

kas13

kas13 2010-08-15

miłego dnia!

simonka

simonka 2010-08-15

mm robiłam juz różne nadzienia ale jakoś nie pomyślałam o puree ziemniaczanym - swietny pomysł
Dziękuję za kolejną smaczną inspirację i pozdrawiam ciepło

izolek

izolek 2010-08-15

Brzmi jak profanacja;
bakłażan faszerowany pospolitymi ziemniakami!
O zgrozo!
Robiłam kurczaka faszerowanego tartymi i doprawionymi ziemniakami.
Wszyscy chcieli farsz.
Pozdrówki.

dodaj komentarz

kolejne >