Cytuję za Wikipedią ,,....Genmaicha (jap. 玄米茶?) - nazwa rodzaju zielonej herbaty japońskiej, sporządzanej w połączeniu z brązowym, prażonym ryżem...."
Czas :10 minut
Składniki :
1 saszetka herbaty Genmaicha
1 litr wody mineralnej nie gazowanej
2 plasterki cytryny
kilka kostek lodu
Zalać saszetkę wodą .Zostawić na kilka minut. Wyjąć saszetkę .Dodać plastry cytryny i lód . Doskonała na upały .Można dodać odrobinę miodu .
Na pewno nie jest to japoński sposób na tą herbatę .
Bardzo specyficzny smak - na pewno zdrowa , oczyszczająca - tak jak z innymi potrawami i napojami japońskimi trzeba polubić .
dodane na fotoforum:
jonna 2010-08-20
Piłam parę miesięcy zieloną herbatę, ale nie powiedziała bym, że to mój ulubiony, gatunek herbaty.
Pozdrawiam Cię Buniu:))
bunia 2010-08-20
jonna- to ta jest ,,dziwniejsza " w smaku przez ten dodatek porażonego ryżu .Ponieważ jest to dla mnie nowość - nie umiem określić czy smakuje mi czy nie- jest zupełnie inna niż te które znam. Uczę się dopiero tych smaków.
rudy13 2010-08-20
lubię zieloną herbatę i różne jej wariacje.... tej wersji nie znam...
tak jak yerba mate i zieloną trzeba oswoić... potem już smakuje...
miłego, słonecznego weekendziku.... :))