,,O-Bunio,, na ciepło :

,,O-Bunio,, na ciepło :

Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .
Czas : 20 minut
Składniki :
4 łyżki ryżu ugotowanego na bulionie z kurkumą
1 jajko
2 cienkie białe kiełbaski ( parzone )
1 pomidorek koktajlowy
2 plasterki ogórka
kilka listków sałaty
kilka winogron
kilka ,,nitek ' szczypiorku
kawałeczek papryki
Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki " .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną " w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki " szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki " z białej kiełbasy i warzywa .
Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .

dodane na fotoforum:

gryjta

gryjta 2010-08-23

małe co nieco :)

rudy13

rudy13 2010-08-23

wygląda smakowicie..... oj masz pomysły Grażynko... powinnaś mieć jakiś program w TV...... :))

bunia

bunia 2010-08-23

hi hi- Rudy13-o nie nie - medialna to ja zupełnie nie jestem - a po za tym to ja mam już wieczne wakacje- robię to co chcę , kiedy chcę , i o ile w ogóle chcę - dzieci odchowane- wnuki daleko - Mama nadspodziewanie spokojny człowiek - nic nie muszę .Żadnych zobowiązań , terminów, planów - totalna improwizacja . Całe życie marzyłam o takiej wolności .

vena7

vena7 2010-08-24

fantastyczne -i dla podniebienia i dla oczu ..Brawo..

dodaj komentarz

kolejne >