Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale baza to śmietanka . U mnie bazą jest mleko kokosowe .
Czas : 10 minut + 3 godziny zastyganie
Składniki :
1 szklanka mleka kokosowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru
1 szklanka malin
Namoczyć żelatynę w wodzie . Zagotować mleko kokosowe z cukrem .Rozpuścić w nim żelatynę . Przelać do 2 małych okrągłych miseczek .Ostudzić i wstawić do lodówki.
Odłożyć kilka malin do dekoracji . Resztę pognieść i rozgotować na papkę ( jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić ) - przetrzeć przez sito.
Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek , ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty .
dodane na fotoforum:
jonna 2010-08-31
Buniu, jestem strasznym łasuchem, więc szkoda, że ten deser, nie może zjechać na mój stół.
A gdzie w Polsce można kupić mleko kokosowe?
Pozdrawiam:))
bunia 2010-08-31
jonna- w każdym markecie na stoiskach z orientalną żywnością - w kartonikach lub puszkach .
maria7 2010-08-31
DZIEŃ DOBRY.
Nie pochylaj głowy nisko
spójrz na lazur nieba,
ciemne chmury wiatr rozwiewa
i złej gwiazdy nie ma.
Ktoś do Ciebie dłoń wyciąga,
nie trać ani chwili więcej,
czas przemija i ucieka,
obudź swoje serce.
Chwytaj wszystkie dni,
póki Twoje są,
śpiesz się kochać świat i ludzi
nim zadzwoni dzwon.
Kochaj świt i zmierzch
i codzienny trud,
złoty warkocz życia splataj,
choć on czasem trudny jest.
Miłego popołudnia i wieczorku
z serdecznym pozdrowieniem!
PIEKNA FOTKA- PYCHA- ZJEM TYLKO MALINKE:)))
rudy13 2010-08-31
a ja malinki na dżemik przerobiłam, oj głupotę strzeliłam... a byłby fajny deserek... masz pomysły Grażynko....
pozdrówka.... :))