Miętus jesienny :

Miętus jesienny :

Miętus to pyszna ryba -kurki to pyszny grzyb .A miętus z kurkami ? Sami spróbujcie !
Czas :
Składniki :
2 większe lub 4 mniejsze dzwonka z miętusa
25 dag kurek
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki pokrojonego koperku
1/4 kostki masła ( 5 dag )
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
Delikat Knorra - szczypta do smaku
pieprz mielony
mąka do oprószenia
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Oczyszczonego i podzielonego na dzwonka miętusa posolić , polać sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać by sok z cytryny dobrze macerował rybę ) . Wyjąć . Osuszyć . Oprószyć mąką i Delikatem .Na patelni rozgrzać połowę masła z 1 łyżką oleju .Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
Kurki oczyścić ( większe przekroić ), na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło z 1 łyżka oleju. Usmażyć kurki ( ok 5 minut ) .Przełożyć do miętusa. Posypać koprem , popieprzyć i dodać śmietankę. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody.

dodane na fotoforum:

arturo66

arturo66 2010-09-10

smakolyki

lisek52

lisek52 2010-09-10

Pyszny zestawik...

cru73

cru73 2010-09-10

Oj chyba to zrobię!

dzudi66

dzudi66 2010-09-10

mmm uwielbiam kurki,napewno te danie jest pyszne:)

rudy13

rudy13 2010-09-10

a można tak na gotowe..... bez roboty ??
bardzo by mi pasowało to danie, ale mam dziś lenia... hi hi hi... ; ))

walter46

walter46 2010-09-23

od samego patrzenie jest sie najedzonym same pysznosci pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >