Eksperymenty na temat sposobu przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka ( lub 4 pałeczki )
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
sok z cytryny
cukier
3 szklanki wody
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
1 kremowy serek topiony ( 10 dag )
Kurczaka , warzywa , kostkę bulionową -zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny ( na początek 1 łyżka ). Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok 1,5 szklanki ).Wrzucić rozdrobniony serek topiony i ogrzewać aż się rozpuści. Dodać żółtko z sokiem cytrynowym .Chwilę ogrzewać aż zgęstnieje . Doprawić solą ,cukrem i sokiem z cytryny .Z udek usunąć skórki i chrząstki .Ogrzać w resztce bulionu ( na parze lub w sosie ) .
Podawać z ryżem .
Ja zawinęłam pałeczki dla dekoracji szczypiorkiem i podgrzałam na parze nad gotującym się ryżem .
Resztkę bulionu , który pozostał wykorzystałam do zalania kuskusu z którego zrobiłam sałatkę na kolację ( z warzywami z zupy i groszkiem ) .Można też np. warzywa i resztę bulionu zmiksować na krem , dodać śmietanki i kopru i użyć jako sos warzywny np. do jajek na twardo podawanych na obiad na ciepło.
dodane na fotoforum:
jonna 2010-09-12
Znowu nauczę sie coś nowego.Napewno dobrze smakuje taki kurczak....
Pozdrawiam serdecznie:))
bunia 2010-09-12
jonna- kurczaczek normalny jak gotowany- sos bardziej kremowy niż klasyczna potrawka. Spodobał mi się ten pomysł z takim obwiązaniem pałeczek szczypiorkiem ( kiedyś tak robiłam z pieczonymi ) . Pałeczki są mało dekoracyjne i mało ,, ekskluzywne " , a tak można wystawic michę takich postawionych na sztorc pałeczek , do tego każdemu miseczke z sosem i niech sobie maczja i obgryzają - zawsze cos nowego.