Szaszłyki ze schabu trochę inaczej :

Szaszłyki ze schabu trochę inaczej :

Skazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne .
Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie
Składniki :
40 dag schabu bez kości
30 dag słoniny ( lub tłustego boczku )
4 duże cebule
2 mini kostki czosnkowe Knorra
1 łyżeczka pieprzu mielonego
2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego )
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki
Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia .
Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w grube plastry .
Nabić na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno .
Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody.
Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie .
Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać tak jak każde mięso czy już jest dobre .

dodane na fotoforum:

galina1

galina1 2010-09-18

Pozdrawiam.

jonna

jonna 2010-09-18

Napewno pyszne....
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy:))

rudy13

rudy13 2010-09-18

a ja w ten weekend mam wolne od kuchni... same proszone obiady...; ))

b0zenka

b0zenka 2010-09-19

Dzień dobry
*********
Słonecznego, pełnego humorku dnia życzę.

aneciaa

aneciaa 2010-09-19

Mniam Mniam

lisek52

lisek52 2010-09-19

Szaszłykowe pyszności.

eliska5

eliska5 2010-09-20

pychota!

dodaj komentarz

kolejne >