Papryki faszerowane z włoską nutą :

Papryki faszerowane z włoską nutą :

Doprawiłam tradycyjny farsz włoskimi smaczkami .Wyszło pyszne .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne )
30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowiny )
10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek )
2 duże cebule ( użyłam cukrowe )
2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub inny )
8 dużych czarnych oliwek
1/4 szklanki pokrojonych w drobną kosteczkę suszonych pomidorów w oleju
2 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią "
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól
miód do doprawienia
2 łyżki suszonej bazylii
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
Delikat ,,Moc koperku i pietruszki " do smaku
1 kostka bulionowa wołowa Knorra
1 kostka bulionowa Wieprzowa Knorra ( jak nie ma to użyć drobiowej lub wołowej )
7 szklanek wody
16 szt. wykałaczek
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią " .
Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) - usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką " ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania .
Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut.
Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką - ja tego nie robię .
Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .

Jesli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .

dodane na fotoforum:

ondra

ondra 2010-09-27

Wyglądają pięknie, niedawno robiłam, ale chyba znowu zrobię :)))
Pozdrawiam :)))

rudy13

rudy13 2010-09-27

ciekawa odmiana faszerowanej papryki... muszę popróbować, ale kiedy ??
wielu miłych chwil w nowym tygodniu Buniu .... :))

pinecha

pinecha 2010-09-28

... i są papryczki, nie wspomnę o oliwkach ;-)
-smacznego dnia :-)

cherney

cherney 2010-09-28

same pyszności :)

jonna

jonna 2010-09-28

Pyszne dania do spróbowania....

dodaj komentarz

kolejne >