I znów szybciutkie danie z tego co jest w domu .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 ćwiartka pieczonego kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 kostki bulionu drobiowego
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
szczypta cukru do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
10 dag ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
przyprawa Gyros do smaku
Ugotować na sypko ryż w wodzie z 1 kostką bulionową .Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego obranego ze skórki, chrząstek i kości i pokrojonego w kostkę kurczaka i kukurydzę . Wlać szklankę wody , dodać kostkę bulionową i dusić ok 10 minut . Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , przyprawą Gyros, szczyptą cukru i pieprzu. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać na patelni z ryżem . Zmniejszyć gaz i dusić kolejne 10 minut .
Podawać posypane ,, zieleniną ,, ( ja użyłam zielonych części pora )
dodane na fotoforum:
bunia 2010-12-16
Ji hi- ślimaczek to taki sygnał dla Rodzinki i znajomych ,że danie jest z cyklu dla ,, leniwca ,, - nie trzeba się przy nim napracować- samo się robi.
ijkk1 2010-12-16
fajny przepis ,nie jakiś wyszukany ,tylko prosty i na pewno pyszny skoro Bunia reklamuje (*,*)
magdabo 2010-12-16
Urocze są Twoje dekoracje ...
rudy13 2010-12-17
taki ryżowy kurczaczek na szybki obiad.... oj już się oblizuję... może zdążę zrobić jeszcze przed świętami...;))
dzięki za kolejny wspaniały przepisik... :))