Gruszki karmelowo -lawendowe :

Gruszki karmelowo -lawendowe :

Zupełnie zapomniałam o tym przepisie .
Smakowity deser z nutką lawendy i karmelu .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 twarde gruszki
1 szklanka herbaty lawendowo- karmelowej
1 łyżeczka cukru
cukier karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową ( z saszetki herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka - grubo mielonym ) - udekorować.
Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .

dodane na fotoforum:

qwerta2

qwerta2 2010-12-29

Pychota

magdabo

magdabo 2010-12-29

Słodziutki deser - pycha !!!
pozdrawiam miło !

dodaj komentarz

kolejne >