Brokułowa zupa krem z waflami kukurydzianymi :

Brokułowa zupa krem z waflami kukurydzianymi :

Pochodna gotowania brokułu na II danie .Z cyklu dań na kryzys ( i nie tylko )
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wywaru z gotowania brokułu ( lekko osolonego )
3/4 szklanki ugotowanych kawałków brokułu ( głąb , pokruszone kawałki , dolne gałązki od różyczek brokułu )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki mrożonego kopru ( lub suszonego - zależy co sie ma w zapasie )
1 łyżeczka masła
maggi lub inna przyprawa do zup
pieprz mielony
2 cienkie wafle kukurydziane ( Good Food - mogą być nawet pokruszone )
Podgrzać wywar z gotowania brokułu z masłem , kawałkami brokułu , koprem, śmietanką . Przelać do malaksera . Dorzucić pokruszone wafle .Zmiksować . Doprawić do smaku pieprzem , maggi .
Podawać w filiżankach lub bulionówkach do popicia . Dodatkowo można podać wafle do przegryzania .
Zupa w zasadzie kosztuje nas grosze bo wywar i resztki brokułu i tak mamy .Użyłam do zagęszczenia wafle kukurydziane zamiast mąki bo mało ze zdrowsze to też jakieś zawsze w zapasie mam , a czasem któryś się złamie lub pokruszy i wtedy doskonale sie nadaje do takiego celu .

dodane na fotoforum:

lila25

lila25 2011-03-21

smaczna zupka na pierwszy dzien wiosny :))

kinia21

kinia21 2011-03-21

pierwsze zastosowanie wafli:) apetycznie

tczew54

tczew54 2011-03-21

Na pewno smaczna zupka krem.
Pozdrawiam iście wiosennie i słonecznie.

lila08

lila08 2011-03-21

na pewno dobra...mam swoją wersję ...pycha :)))

maria57

maria57 2011-03-22

ślinka leci, wszystkie produkty mam, zrobię dziś

dodaj komentarz

kolejne >